UTEC

UTEC

Fitxa
Emplaçament
Doc. Gràfica
Croquis
Construcció
Eficiència
Equip

Descripció:

La proposta per a la UTEC buscaba una nova personalitat pel futur centre universitari de enginyeria més modern de Llatinoamèrica marcant-se com a prioritat l’ús eficient de l’energia a través del seu disseny distingit i d’alta visibilitat configurant un icone arquitectònic per a la ciutat de Lima.

Tipologia:

Equipament

Promotor:

UTEC

Situació:

Lima, Perú

Any:

2012

Superfície Construïda:

75.000 m2

Descripció:

EL projecte consisteix en alliberar un 65% de l’àrea total del terreny en planta baixa per crear un entorn urbà i paisajístic que contribueixi a millorar la comunicación entre els seus usuaris. Es configura l’entorn natural de manera que es promogui una millor i més conciliadora imatge del paisatge urbà circumdant.

Descripció:

A planta baixa es troben els serveis que generen un major fluxe de persones i aquells usos que no son restrictius a la Universitat sinó que també poder ser compatibles amb les necessitats de la ciutat. D’aquesta manera, el cine, els menjadors, les sales de conferències i l’auditori poden ser accesibles de forma independent en certes ocasions. Els serveis generals, les cuines i zones d’atenció al públic també es troben en planta baixa per facilitar els seu bon funcionament. La biblioteca es trova en el segon nivel i a les plantes superiors es troben les zones d’estudi, amb el que es pretén respectar la privacitat i tranquilitat que requereixen els ambients de les aules i laboratoris, intercalant en algunes ocasions les terrasses exteriors controlades on els alumnes poden descansar entre classes. Els últims nivells de la torr s’utilitzen per a zones administratives i de dirección a les accedeix un número de persones menor i restringit .

Descripció:

A la proposta es varen enfatitzar 4 grans aspectes: el tractament de les àrees exteriors, les diferents circulacions del recinte, la modularitat de la seva construcción i les seves fases constructivas. El tractament de l’espai exterior va asegurar la calitat ambiental de les zones a projectar. Els jardins, les àrees de trànsit peatonal i les zones de descans es van dissenyar per a que fossin agradables i acollidores per la población estudiantil. La proposta va aprofitar les cobertes de l’edifici com espais controlats que funcionaven com una excelent mirador de la ciutat.

Descripció:

Tot el programa de l’edifici s’estructura a partir d’un mòdul de 10 x 18 m. Aquest mòdul s’adapta als diferents usos, que permet distribuir els espais amb llibertat, mantenint una estructura racional que asegura l’eficiència constructiva de l’edifici. Els mòduls generen una máxima flexibilitat d’adaptació que afavoreix a la construcción del projecter per fases i a qualsevol canvi en el futur programa.

Descripció:

El projecte es va desenvolupar majoritàriament de Nord a Sud (façanes longitudinals més exposades). Aquest fet, juntament amb la propia localització de la ciutat de Lima, va fer que la component vertical del sol fos molt més extrema que l’horitzontal. Aquest condicionant va provocar que per aquelles façanes més exposades col·loquéssim gelosies horitzontals protegint l’edifici d’una radiació directa sense necessitat de renunciar a percebre la máxima llum natural possible.

Autor:
Marc Casany

Arquitectura:
Ingrid Garcia / Andreia Faley / Irma Traserra

Vista 1
Imatge des del barri de Miraflores

Vista 2
Imatge des del BRT Metropolitano

Vista 3
Imatge desde la paral·lela al carrer Silva + Tractament de mitgeres de les edificacions existents

Vista 4
Imatge des de la paral·lela al carrer Silva amb el carrer Delucchi + Plaça central d'accés al complexe

Vista 5
Alçat sense edificacions existents - carrer Silva

Quebrada De Armendariz, Lima 15063, Perú

Emplaçament

Secció Longitudinal
Vista dels patis interiors i del passos d'instal·lacions

Croquis 1
Accés al centre

Croquis 2
Zones verdes i espais públics

Croquis 3
Modularitat

Croquis 4
Fases constructives

Modulació estructural de les aules