BSC

BSC

Data
Site
Drawings
Skecth
Construction
Efficiency
Team

Description:

The new Barcelona Supercomputing Center was a project that was generated from a perfect symbiosis of an existing building (garage of Can Girona) and a new creation. The idea was based on creating a building that "WAS THERE" but "WOULD HAVE SHARED" the place, a volume that would have interacted with the existing public space and vertebrate and oxygenate; and that will improve all the architectural site without renouncing the scenic surroundings of the place.

Tipology:

Public building

Promoter:

BSC

Situation:

Barcelona

Year:

2008

Area:

15.000 m2

Description:

Physical site characteristics influence to the management of the entire architectural complex. The forest, roads, green, water, all these elements influenced the arrangement and the shape of the new BSC. The building follows the will to recover the lines, textures and chromatic of the existing coach houses and stables of Can Girona.

Description:

The project is located between two existing buildings (garages + current supercomputing) accommodating the topography of the environment, while at the same time it is respecting the current public park Can Girona. Thanks to the compact arrangement of the parts of the program and their grouping could get a clear and listener performance. The union of the pills helped to bring order to a complex block diagram and multiplicity of uses and functions.

Description:

The dialogue between the urban space and the new BSC complex will be produced both from inside to outside and from outside to inside through glazed skin to be placed. From inside, you can see the lake, garage, Torre Girona garden, etc; from outside, the building will be developed as an urban public element where people stroll, it will come and look ... a building that will be present at the same time will share public space.

Description:

Talking about its construction and materiality, a small energy simulation is performed in order to obtain these values to help us to understand better their thermal efficiency and thus to study the different energy consumptions produced inside the building. This led us to design a facade that could serve as a passive medium, with no sophisticated materials and reasonable cost. We use a classic element of the architecture as it was the eaves, so dimensioning it to avoid direct radiation on the facades. Only this gesture we could save up to 62% of solar radiation incident on the facade, a savings of 100,000 kw approx. Net electricity consumption per year and reduce 40 tons of CO2 emissions into the atmosphere.

Description:

The building is set in an increasing way (number of plants) from North to East thus avoiding shadow on itself and on the adjoining buildings. All facades have natural light due to the configuration that has the new headquarters (highest plant to North- lowest plan to East). Thus we get the maximum natural lighting without sacrificing the functionality of the building. The new headquarters of the BSC is sensitive to light and the surrounding urban space; the central courtyard which is set within the building will never be on shadow (only the months of December-January) giving light to the existing road inside the park and to the rooms situated far away from the main facades.

Author:
Marc Casany

Architecture:
Alvar Cortada / Vera Maria Esteves

Structures:
Valentín de carlos

Technics:
Oriol Pasola

3D:
Luciano Rotoli

Image 1
Exterior entrance from the existing 'Mare Nostrum' Chapel

Image 2
Topographical adaptation of the new volume

Image 3
The existing promenade is kept in order to continue the existing fleet of Can Girona integrating the building into the public space of the park

Image 4
Building integration inside the promenade of the 'Can Girona' park

Plaça d'Eusebi Güell, 3, 08034 Barcelona, Barcelona

Situation

Site plan

-3 Floor

-2 Floor

-1 Floor
Comunication with the actual 'Mare Nostrum' Computer situated in the Chapel

Groundfloor

Panoramic view
Image of the Supercomputer Room facing double space of the Ground Floor

Second floor

Third floor

Fourth floor

Fifth floor

Comunications core


The openings made trough the facade will determine the degree of dialogue between interior / exterior while providing sunlight to the Supercomputing building

Bioclimatic scheme

Construction stages
Communication from the surrounding buildings respecting their immediate environment

Volumetry study
Field of energy simulation taking into account the neighboring buildings

Sun scheme